Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Deprem Raporu Açığa Çıktı: Malatya’da En Çok O Üreticiler Zarar Görmüş!

Türkiye’nin 2014-2023 yıllarını kapsayan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nin değerlendirilmesi yayımlandı. Açıklanan verilere göre 6 Şubat depremlerinden ağır yara alan Malatya’nın, kanatlı hayvanda da kaybının yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'nin 2014-2023 yıllarını kapsayan

Türkiye’yi refah düzeyi yüksek hale getirmeyi ve küresel rekabette daha fazla söz sahibi yapmayı amaçlayan, yerel dinamikleri kullanarak, topyekun kalkınmayı hedefleyen “2014-2023 yıllarını kapsayan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nin (BGUS) değerlendirilmesi kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan rapora göre; 6 Şubat depremleri, Malatya’da sadece binaları değil, aynı zamanda bölgenin ekonomik temelini oluşturan tarım ve hayvancılık sektörünü de derinden etkiledi. Özellikle kanatlı hayvan yetiştiricileri, depremde büyük kayıplar yaşadı. Milyonlarca lira değerindeki hayvanların telef olması, bölgedeki üretimi durma noktasına getirdi.

Strateji ve Bütçe Başkanlığından alınan verilere göre 6 Şubat depremlerinde hayvan ölümleri nedeniyle yetiştiricilerin 602,5 milyon TL kayba uğradığına dikkat çekildi.
İllerin afet öncesi durumlarına göre telef olan hayvan varlıkları değerlendirildiğinde küçükbaşta Adıyaman, büyükbaşta Hatay, kanatlı hayvanda da Malatya’nın kaybının yüksek olduğu görülüyor.
Ayrıca, deprem bölgesinde bulunan 233.230 ağıl ve 19.624 ahırın yıkılmış olması da hayvancılık sektörüne büyük zarar verdiği vurgulanarak; “Bölgede bulunan yaklaşık 1,6 milyon ari kovanından 5.756’sinin zarar gördüğü, bunların yeniden temin edilmesinin maliyetinin 8,6 milyon TL olduğu tahmin edilmektedir. Depolama tesislerinde, gıda kontrol laboratuvarlarında, balıkçı barınaklarında, sulama tesislerinde ve diğer hasarlarla birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe toplam hasar tutarı 24,2 milyar TL olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.