TÜBİTAK ve Çin Bilim Akademisi’nin yanı sıra İTÜ, Tunceli ve Fırat üniversitelerinin destekleriyle bir süre önce Malatya Fayı üzerinde başlatılan çalışmaların birkaç etabı tamamlanırken yeni etaplar bahar ayında yeniden başlayacak.
Etaplar halinde devam edecek saha çalışmalarıyla Malatya Fayına ilişkin detaylı bilgi elde edilmesi planlanıyor. Yaklaşık 3 yıl sürecek olan çalışma sonrası fayın durumu ortaya çıkarılacak.
Malatya Fayı tehlikeli mi? Fay üzerinde çalışmalar devam edecek!
“ÇALIŞMALAR 2,5-3 YIL SÜRECEK”
Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya il Başkanı Yunus Gülmez,
“Malatya Fayı ile alakalı en son Akçadağ tarafında fay üzerinde bir hendek kazısı yapıldı. Malatya Fayının tarihsel süreçte ürettiği birkaç depremi hocalarımız gördü. Numuneler toplandı şu an yaşlandırmayla alakalı bir çalışma var. Bir modelleme çalışması yapılıyor. Az çok bir şeyler belli ama net, sağlıklı açıklama yapılması için biraz zaman lazım. Birkaç etap daha var. İlk çalışmalar başladığı zamanda söylemiştik; birkaç etaplık bir çalışma olacak. Bu çalışmalar 2,5-3 yıl sürecek. Şu anda Malatya Fayı ile alakalı net ve sağlıklı bir açıklama yapılabilmesi için bu çalışmaların sonuçlandırılması lazım”
dedi.
Malatya Fayı tehlikeli mi? Fay üzerinde çalışmalar devam edecek!
“MALATYA FAYI, AKTİF BİR FAY”
“Malatya Fayı aktif ama çok yavaş hareket eden bir fay” diyen Gülmez, şunları kaydetti:
“Fay ile ilgili daha önce yapılan çalışmada ortalama 2500 yılda bir deprem üretebileceği söyleniyor. Ama şu anki yapılan çalışmalarla daha sağlıklı bir sonuç elde edilir. Benim tahminim daha uzun bir süre var. Çalışma hızı çok yavaş. 6 Şubat depreminin Malatya Fayını nasıl etkilediğiyle ilgili bir modelleme çalışması var. Çalışmalar devam edecek. Etap sayısı belli değil. Bunlar birbirleriyle bağlantılı çalışmalar. Tabii bu arazi çalışmaları külfetli. Yapılacak çalışmalar buna da bağlı. Yeni çalışmalarla ilgili net bir tarih verilmedi ama şubat ya da martta tekrar başlayacak. Mevsimsel etkenlerde önemli.”
Gülmez, Malatya Fayı ile ilgili çalışmaların devam edeceğini belirterek,
“Çalışmalar TÜBİTAK destekli. İTÜ ve Tunceli Üniversitesi’nden hocalar var. Farklı üniversitelerden de ayrı bir koldan çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar birbiriyle alakalı. Raporlar hazırlanacak bir makale oluşturulacak. Malatya Fayı ile ilgili net bilgi o zaman ortaya çıkar. Malatya fayı üç koldan oluşuyor. Üçü aynı anda çalıştığında büyük bir deprem üretir ama tek kol çalıştığı zaman ‘büyük bir deprem üretir demek’ şu an için erken bir yorum, eksik bir cümle olur”
dedi.
“Malatya Fayı bağımsız, 180 kilometre uzunluğunda büyük bir fay” diyen Gülmez,
“Malatya merkezi içindeki en büyük risk teşkil edecek fay, Malatya Fayı. Ovacık Fayında stres ve sıkışma söz konusu. Malatya’da Doğanşehir tarafından başlayıp, Yeşilyurt- Adıyaman sınırı ve Pütürge’ye kadar giden Doğu Anadolu Fayı var. Elazığ depreminde biz bunu yaşadık. Malatya Fayı ise Doğanşehir Polat tarafından başlıyor Akçadağ-Yazıhan-Arguvan-Arapgir- Erzincan’a doğru gidiyor. Ama bu bağımsız bir fay, Ovacık Fayına bağlı bir fay değil. Başlı başına bir fay. Birçok faydan daha önce keşfedilen bir fay. Malatya içinde en büyük risk diyebileceğimiz Malatya Fayı ama bununla ilgili çalışmalar bitmeden açıklama yapmak sağlıksız olur”
bilgisini paylaştı.