Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim İş) deprem bölgesinde yaptığı çalışma sonrasında 6 Şubat depremlerinde 11 bin 699 eğitim kurumunun depremin şiddetli etkisine maruz kaldığını, yaklaşık 4 milyon 100 bin öğrenci ve yaklaşık 226 bin 593 eğitim emekçisinin depremden etkilendiğine yer verdi.
Asrın felaketi olarak tarihe not düşen 6 Şubat depremlerinde Malatya da derin yaralar aldı. Kentte depremden önce 6 bin 177 olan derslik sayısından 855’inin deprem nedeniyle kullanılamaz hâle geldi. Deprem sonrasında bu dersliklerin bir kısmının telafisi yapılırken mevcut okullarında kapasitesi arttı. Okulların mevcudiyetinin artmasıyla beraber öğrenci ve öğretmenlerde çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı.
Güvenlik ve temizliğin Malatya’da okulların en önemli sorunu olduğunu söyleyen Kara, siyasi iktidarın eğitimi iyileştirmek gibi bir çabasının olmadığını, deprem bölgesindeki öğrenci ve eğitimcilerin sorunları ile ilgilenmediğini söyledi.
Deprem bölgesi Malatya’nın aldığı göçle beraber dokusunun değiştiğini söyleyen Eğitim İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, güvenlik sorununa dikkat çekti. Önceden okul-aile birliği marifetiyle okullarda güvenlik personelinin çalıştırıldığını söyleyen Kara, şimdi bu uygulamanın olmadığını söyledi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu adıyla öğretmen ve öğrencilerin cendereye sıkıştırıldığını ifade eden Kara,
“Deprem bölgesindeki öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının sorunuyla ilgilenilmiyor. Ben Bakan’ın ya da Bakanlık yetkilisinin konuyla ilgili açıklamasını, bizlere bir şey sorduklarını görmedim. Demokratik kitle örgütü olarak bizlere ‘Deprem bölgesinde ne oluyor?’ diye soranı görmedim.”